ÜGYFÉLSZOLGÁLAT

Központi telefonszám:

(1)872-7593

kozteruletfelugyelet@belvaros-lipotvaros.hu

1054 Budapest, Podmaniczky Frigyes tér 6

Ügyfélfogadási idő:

Hétfő: 09:00 - 17:00
Kedd: 09:00 - 17:00
Szerda: 09:00 - 18:00
Csütörtök: 09:00 - 17:00
Péntek: 09:00 - 16:00

Pénztári ebédidő: 12:20-13:00

Főügyelet:

fougyelet@belvaros-lipotvaros.hu
Telefon: (1) 872-7593

Diszpécserszolgálat:
diszpecser@belvaros-lipotvaros.hu

diszpecser2@belvaros-lipotvaros.hu
Telefon: (1) 872-7593

Parkolás-üzemeltetés:
parkolasellenorzes@belvaros-lipotvaros.hu
Telefon: (1) 872-7593

Fax: (1) 318 - 3460

 

Adatvédelmi tájékoztató ügyfelek részére

Adatvédelmi felelős:

Kerekes Kornél

IUSTUM Consulting Kft.

info@iustum.hu

2091 Etyek, Kolumbusz utca 27.

 

A parkolási, parkolási-behajtási engedélyek a kiadást követő év január 31. napjáig érvényesek.

I. Az engedély kiadásának feltétele és menete:

Az éves parkolási, parkolási-behajtási engedély nem alanyi jogon jár, az kizárólag kérelemre adható ki.

A lakossági parkolási, parkolási-behajtási engedély annak a magánszemélynek adható, aki:

-Budapest Főváros V. kerületében állandó, bejelentett lakcímmel rendelkezik,

-a forgalmi engedélybe bejegyzett tulajdonosa/üzembentartója a gépjárműnek,

-a gépjárművön nincs parkolási- és pótdíjhátralék nyilvántartva,

-nincs súlyadóhátralék nyilvántartva a nevén.

A munkáltatótól kizárólagos használatra kapott gépjármű esetében lakossági várakozási, várakozási-behajtási engedély annak a magánszemélynek adható, aki:

-Budapest Főváros V. kerületében állandó, bejelentett lakcímmel rendelkezik,

-a lakos munkáltatója a gépjármű tulajdonosa/üzembentartója, vagy azt lízingeli, illetve tartósbérleti szerződés keretében használja, és kizárólagos használatra odaadja a gépjárművet,

-a gépjárművön nincs parkolási- és pótdíjhátralék nyilvántartva,

-nincs súlyadóhátralék nyilvántartva sem a saját, sem a cég nevén (30 napnál nem régebbi adóigazolás az adózás helye szerint önkormányzattól, kivéve, ha az V. kerületben adózik a gépjármű),

-a cégadatok igazolása (aláírási címpéldány és cégkivonat másolata).

Az engedélyek igénylése a kérelem és nyilatkozatok hiánytalan kitöltésével, aláírásával, a engedélyhez való jogosultságot igazoló dokumentumok (forgalmi engedély mindkét oldalának másolata, lakcímet igazoló kártya vagy régi típusú személyigazolvány másolata) csatolásával, valamint az esetleges várakozási díjhátralék, és gépjárműadó tartozás befizetéséről szóló igazolás másolatának csatolásával történik.

II. Az engedély átvétele:

A kérelem személyes leadásával, illetve a szükséges dokumentumok csatolásával a hozzájárulást ügyfélszolgálatunkon adjuk ki.

Ügyfélfogadás helyszíne:

1054 Budapest, Podmaniczky Frigyes tér 6.
(Arany János utcai metrómegálló fölötti tér)

Ügyfélfogadási idő:

hétfő; kedd; csütörtök:           09.00-16.30 óra

szerda:                                  09.00-17.30 óra

péntek:                                  09.00-15.30 óra

A parkolási engedélyek kiadásával kapcsolatban felmerülő további kérdések esetén felvilágosítást a következő elérhetőségeken kaphat:

E-mail elérhetőség: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefonszámok: 06 1/872-7593 1à4à1 menüpont; 06 1/872-7326

III. A hozzájárulás költségei:

Azon kerületi lakosnak, aki a gépjármű üzembentartója vagy a munkáltatótól használatba kapott gépjármű kizárólagos használója egy közterületi várakozási hozzájárulás díjmentesen adható. A jelenleg hatályos 30/2010. (VI. 4.) Főv. Kgy. rendelete értelmében egy lakos kizárólag egy gépjárműre válthat ki parkolási vagy behajtási-parkolási engedélyt!

A lakásonként kiadott második engedély díjfizetésre kötelezett. A környezetvédelmi osztályba sorolástól függő (forgalmi engedélyben V9) díjfizetés táblázata egy lakásra kiadott második gépjármű esetén:

Környezetvédelmi besorolás:

Euro VI és Euro V

Euro IV

Euro III

Euro III-tól rosszabb

Forgalmi engedély V9 rovata:

16; 15; 14; 13; 12

11; 10; 9

8; 7; 6

6-tól rosszabb

Fizetendő várakozási díj

I. negyedéves díj:

9 845 Ft

16 405 Ft

22 970 Ft

32 810 Ft

Éves díj:

39 375 Ft

65 625 Ft

91 875 Ft

131 250 Ft

Támogatás mértéke:

70%

50%

30%

0%

A negyedéves vagy éves díjat fenti táblázat alapján csekken, illetve az Önkormányzat 11784009-15505006-os számlaszámára lehet befizetni. Az erről szóló igazolás másolatát a kérelemmel együtt kell visszaküldeni.

Amennyiben a kérelmező év közben a engedélyhez való jogosultságát elveszíti, illetve gépjárművet cserél, minden esetben a matrica leadásával egyidejűleg be kell jelentenie azt. Az engedély adatbázisunkban törlésre kerül.

Gépjármű- vagy rendszámcsere esetén új engedélyt kell kérelmezni. Az új engedély költsége 2000 Ft/matrica, amely összeget a Polgármesteri Hivatal 11784009-15735681-es  számlaszámára kell befizetni.

IV. Az engedélyek érvényességi területe az V. kerület övezeti felosztása alapján:

Várakozási övezet

Jászai Mari tér-Szent István körút-Nyugati tér-Bajcsy-Zsilinszky út-Deák Ferenc tér-Károly körút-Múzeum körút-Kálvin tér-Vámház körút-Fővám tér-Belgrád rakpart-Eötvös tér-Széchenyi István tér-Széchenyi rakpart által határolt terület, valamint a Pesti alsó rakpart (a Széchenyi lánchíd északi oldalán kijelölt parkoló és az Erzsébet híd közötti szakasza, illetve a Széchenyi lánchíd északi oldalán kijelölt parkoló és a Jászai Mari tér közötti szakasza), kivéve a határoló utakat és tereket, illetve a védett övezeteket.

Védett övezet

Az Eötvös tér-Széchenyi István tér-József Attila utca-Erzsébet tér-Deák Ferenc tér-Károly körút-Kossuth Lajos utca-Ferenciek tere-Szabad sajtó út-Váci utca-Pesti Barnabás utca-Március 15. tér-Petőfi tér-Belgrád rakpart által határolt terület.

Védett övezet utcái, ahova érvényes a várakozási-behajtási hozzájárulás (kék matrica):

József nádor tér; Wekerle Sándor utca; Dorottya utca; Gerlóczy utca; Vitkovics Mihály utca; Semmelweis utca; Városház utca; Aranykéz utca 1-3.; Régi posta utca; Galamb utca; Kamermayer Károly tér; Vármegye utca

Bazilika körüli védett övezet:

Szent István tér, Hercegprímás utca (József Attila utca és Szent István tér közötti szakasza) és a Szent István tér déli oldala

A Bazilika körüli védett övezet utcái, ahova a lakossági várakozási- és behajtási hozzájárulás érvényes (sárga matrica):

Hercegprímás utca 1-7. (a József Attila utca és a Szent István tér közötti szakasz; Szent István tér 1-2. (a tér déli oldala)

A lakossági várakozási és a várakozási-behajtási engedélyek a fővárosi tulajdonban lévő utcákban (Szent István körút, Nyugati tér, Bajcsy-Zsilinszky út, Károly körút, Múzeum körút, Kálvin tér, Vámház körút, Fővám tér) nem érvényesek, ott csak díjfizetés ellenében lehetséges a várakozás!

A matrica kizárólag az első szélvédőre felragasztva érvényes!

A matricán a gépjármű rendszáma nem kerül feltüntetésre. A matrica olyan speciális anyagból készült, amely a felragasztás után történő eltávolításkor sérülni fog, így az engedély ismételt felragasztáskor már érvényét veszíti. Ezért, kérjük, hogy az első felhelyezéskor a szélvédő menetirány szerinti jobb alsó részére, kívülről is jól látható módon kiragasztani!

Felhívjuk figyelmét, hogy a kérelemhez tartozó nyilatkozat aláírásával a következő vállalást teszi:

„Vállalom, hogy amennyiben a parkolási hozzájárulással rendelkező gépjárművem üzemben tartójának személyében változás áll be, a gépjárművet a forgalomból kivonom vagy rendszámot cserélek, illetve lakóhelyemet megváltoztatom, azt a kiállító szervnek 15 munkanapon belül – egyidejűleg a hozzájárulás leadásával bejelentem.”

 

KÉRELEM LETÖLTÉSE IDE KLIKKELVE

IMPORTANT INFORMATION REGARDING THE RESIDENTIAL PARKING PERMIT - CLICK HERE

REQUEST FORM IN ENGLISH - CLICK HERE